Eduskunta järjestää joka toinen vuosi nuorten parlamentin täysistunnon, jolloin nuoret valtaavat eduskunnan ja pääsevät vaikuttamaan asioihin. Tapahtuman aikana oppilasedustajat pääsevät kysymään ministereiltä kysymyksiä tavallisen istunnon tapaan. Tapahtumaan osallistui yli 300 nuorta ympäri Suomen.
Tänä vuonna meidän koulumme osallistui ensimmäistä kertaa nuorten parlamenttiin kahdella oppilasedustajalla ja yhdellä toimittajaoppilaalla. Päivä alkoi Eduskuntatalon edestä, mistä pääsimme pian turvatarkastuksen kautta sisälle. Eduskuntatalon kahvilassa meitä odotti herkullinen aamiainen, jonka ehdimme syödä rauhassa katsellen upeita näkymiä.
Seuraavaksi toimittajaoppilas pääsi ”Poliitikko non-stop”-tilaisuuteen, jossa me toimittajaoppilaat pääsimme kysymään kansanedustajilta kysymyksiä. Paikalla oli viisi kansanedustajaa, Hanna Halmeenpää, Antti Lindtman, Sari Essayah, Ville Tavio ja Antti Kaikkonen. Vaikka kansanedustajat tulevatkin eri puolueista, heillä oli hyvin samantyyppisiä kantoja nuorten syrjäytymisestä ja ilmastonmuutoksesta. Heidän kantansa kuitenkin eriävät kysymyksissä EU:sta ja populismista.
Samaan aikaan oppilasedustajat Kalle ja Viivi 9A:lta pääsivät suuren valiokunnan huoneeseen keskustelemaan Brexitistä. Harjoitusten jälkeen seurasi koko päivän kohokohta, nuorten parlamentin täysistunto. Oppilasedustajat pääsivät asettumaan oikeiden kansanedustajien paikoille, ja kansanedustajat seurasivat istuntoa yhdessä toimittajaoppilaiden kanssa alalehteriltä. Pian eduskunnan puhemies Paula Risikko avasi täysistunnon. Nuoret pääsivät kysymään kysymyksiä ministereiltä ja äänestämään joukkoliikenteen maksuttomuudesta ja eutanasian laillistamisesta. Nuoret äänestivät tasan joukkoliikenteestä ja eutanasiasta äänestettäessä nuoret olivat sitä mieltä, että se pitäisi saada lailliseksi.
Päivän lopuksi pääsimme nauttimaan lounasta yhdessä mm. Pekka Haaviston ja Petteri Orpon kanssa. Päivä oli hyvin järjestetty, opimme paljon uutta ja pääsimme vaikuttamaan ajankohtaisiin asiohin. On hienoa, että eduskunta järjestää päivän, jolloin nuorten ääni saadaan kuuluviin. Nuorissa on tulevaisuus!
Aida Almakari