HRSK:n yhteiskuntaopin kurssilaiset osallistuivat 4.5. Tulevaisuuden valtiopäiville Porvoon taidetehtaalla, jossa pohdittiin demokratian haasteita uudessa mediakulttuurissa. HRSK:n opiskelijat Maria Kankuri, Agnes Sifa, Kia Kalttonen ja Agneta Trux saivat mahdollisuuden haastatella Jeremy Heimansia, kansainvälisesti tunnustettua verkostoitumisen, kansalaisaktivismin ja uuden mediavaikuttamisen asiantuntijaa, sekä kysyä pääministeri Juha Sipiläln mielipidettä suomalaisen yhteiskunnan nykytilasta 2000-luvulla. Nuoret saivat myös kokeilla sähköistä äänestämistä. 
Pääministeri Juha Sipilän mielestä suomalaisen yhteiskunnan vaikein haaste 2000-luvulla on alhainen äänestysaktiivisuus. Sosiaalisessa mediassa kokoontuu monia ihmisiä, joilla on eri mielipiteitä ja pääministeri kokee sen hyväksi asiaksi. Tällä tavoin mielipiteet pääsevät kiertämään ja yleiseen keskusteluun. Demokratia on kriisissä, koska yhä enemmän ihmisiä päättää olla äänestämättä. Hallitus tukee kunnallisvaaleissa äänestysikärajan laskemista 16 vuoteen ja tämän uskoisi lisäävän nuorten osallistumista sekä innokkuutta vaikuttaa itseä koskeviin päätöksiin. Nuorten äänen saisi kuulumaan politiikassa äänestysikärajan laskemisen lisäksi avoimilla tapahtumilla. 
Heimansin mukaan erilaiset verkostoitumisen muodot mediassa voivat parhaimmillaan edistää demokratian toteutumista, kun taas populismin yleistyminen verkossa voi olla uhka demokratialle. Heimansin mukaan nykyään kuka hyvänsä pystyy sosiaalisen median avulla saamaan helposti ideansa esille ja näkyviin päättäjille. Heimansin mukaan toimiva demokratia edellyttää kansalaisaktivismia “Go for it. Make stuff happen!” Jeremy Heimans sanoo. 
Myös HRSK:n oppilaita haastateltiin paikalla olleiden valtamedioiden uutislähetyksiin ja verkkouutisiin, tässä muutamia haastatteluja ja kommentteja: 
Äänioikeusikärajan alentaminen 16 vuoteen? 
”Äänestäminen on ihan ok ja toimii, paitsi jos asuu jossain kaukana. Ehkä tietyissä vaaleissa myös ikäiseni 16-vuotias voisi äänestää, mutta ei alle 18-vuotias oikein kykene kaikista asioista päättämään.” 
Flora Pehkonen, HS:n haastattelu 4.5. 
”Se lisäisi tunnetta, että mekin voidaan olla mukana vaikuttamassa” 
Agneta Trux, YLE:n haastattelu 4.5. 
Miten politiikkaan saataisiin lisää avoimuutta? 
”Hallituksen kokousten pitäisi olla useammin avoimia yleisölle, jotta kansalaiset tietäisivät mitä oikeasti tapahtuu suljettujen ovien takana.” 
Otto Julkunen ja Daniel Tyrväinen, IS:n haastattelu 4.5. 
”Tämä tilaisuus oli hyvä esimerkki. Oli mielenkiintoista kuunnella ministereitä, vaikka esimerkiksi raha-asiat ovat tylsiä. Pääministeri pärjäsi hyvin, oli tavallista rennompi. 
”Kaikki ihmiset pitäisi ottaa mukaan päätöksentekoon, myös ne, jotka eivät ole täysi-ikäisiä ja hyvinvoivia tai eliittiin kuuluvia.” 
Flora Pehkonen, HS:n haastattelu 4.5. 
HRSK:n toimittajatiimi kysyi myös ensimmäisen vuosikurssin opiskelijalta Eric Potolta mielipidettä päivän tapahtumasta. 
“Tapahtuma oli mielenkiintoinen. Opin monia uusia asioita ja se oli jollain tavalla todella inspiroivaa,” Eric Poto kommentoi. 
Kiitos HRSK:n opiskelijoille aktiivisesta osallistumisesta, toivottavasti myös poliittiset päättäjät panivat merkille nämä toiveet ja kommentit. Tulevaisuus on nuorten käsissä. Sanoista tekoihin! 
Linkit: http://areena.yle.fi/1-3825086 http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005191676.html http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005197249.html http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005197266.html