Päivä Kustaankartanossa
Torstaina 7.5. me lukion toisen vuoden opiskelijat vietimme päivän vapaaehtoistoiminnan merkeissä Kustaankartanon palvelukeskuksessa. Vierailu oli osa ilmiöjaksoa ja siinä yhdistyivät psykologia, musiikki, kuvataide ja liikunta.
Kustaankartanossa asuu noin 400 henkilöä joilla on erilaisia psyykkisiä ja/tai fyysisiä rajoitteita. Heidän keski-ikänsä on 84 vuotta. Aamu alkoi perehdytyksellä vapaaehtoistyöhön, Kustaankartanoon ja pyörätuolin kuljettamiseen rampilla – mikä ei muuten ole niin helppoa kuin voisi luulla!
Päivän aikana järjestimme asukkaille erilaisia työpajoja: muistelua, lukemista, maalausta, pelaamista sekä tanssi- ja musiikkinäytöksiä. Musiikkipaja oli erittäin suosittu ja koko ajan täynnä. Vanhat kappaleet, kuten Satumaa, saivat aikaan paljon positiivisia reaktioita.
Uskomme päivän olleen kaikille antoisa. Itse ainakin pidimme kokemusta erittäin positiivisena. Moni asukas oli äärimmäisen ilahtunut ja liikuttunut vierailustamme. Osa heistä tuli itse kiittämään meitä. Saimme myös kuulla heidät tuntevilta työntekijöiltä, että monia vierailumme kosketti, vaikkeivät he sitä itse pystyneet sanomaan.
Saimme kaiken positiivisen lisäksi kohdata myös yllättäviä tilanteita, kuten odottamattomia reaktioita asukkailta. Vierailu laajensi kaiken kaikkiaan kuvaamme siitä, millainen elämä voi olla sen ”toisessa ääripäässä”.
Vilma Kahri ja Ellimaija Tanskanen 12A, Lionel Irrman 12B